sobota 27. září 2008

Vesecké údolí v Libereckém deníku

V pátek, 26. 9. 2008, o dění ve Vesci informoval Liberecký deník. Vedle informací o plánované zástavbě a o důvodech nespokojenosti občanů Vesce, které prezentoval Jaromír Baxa, uvedl Ing. Jiří Ježek, jednatel developerské firmy, řadu zajímavých informací. Např.: „Nejedná se o žádné sídliště. Naopak chceme vystavět nadstandardní čtvrť, kterou chceme obklopit spoustou zeleně.“ Zároveň uvedl, že u Lučního potoka by mělo jít již jen o zástavbu dvoupatrových rodinných domů a vyšší domy by měly stát pouze podél současné silnice směrem k Tajchu (ul. Šumná). Ohrožení životního prostředí se developer také neobává a své přesvědčení opírá o skutečnost, že bude stavět jen "na louce" a výstavba nebude znamenat kácení stromů.

„Co se týká dopravní obslužnosti, i zde nabízíme v naší studii řešení. Počítáme s vybudováním zcela nové dostatečně dimenzované silnice,“ tlumí obavy Jiří Ježek. S tím, že stávající komunikace, ul. Šumná, má být po dohodě s městem ponechána jako stezka pro chodce a cyklisty.

http://liberecky.denik.cz/zpravy_region/vesecti-protestuji-proti-vystavbe-viladomu20080926.html

Stanovisko k výrokům Ing. Jiřího Ježka:

Bytový soubor s 300 byty a cca 700 obyvateli (více než má řada obcí Libereckého kraje - Oldřichov v Hájích např.) není ničím jiným než sídlištěm. Navrhovaný projekt navíc prezentuje špatné sídliště, ve kterém chybí veřejná prostranství. Ta má suplovat jeden objekt občanské vybavenosti a několik hřišť, ta jsou však příliš vzdálená od většiny objektů. Investor argumentující plánovanou výsadbou zeleně evidentně nechápe, jak se zeleň odlišuje od veřejného prostoru: zeleň = skupina stromů, trávník apod. jakékoliv velikosti, který krášlí plochy mezi budovami. Nejsou na ní kladeny žádné požadavky ve smyslu minimálního rozměru... Naproti tomu pozemky veřejných prostranství (využitelných k aktivnímu trávení volného času) k užívání osobami uvedených v §2 odst. 2 písm. e zákona č. 183/2006 Sb. v platném znění (např. těhotné ženy, osoby s dětmi do 3 let s kočárky aj.) se v zastavitelných plochách vymezují o minimální rozloze 500 m2 a minimální šířce 10m ve vzájemných docházkových vzdálenostech 300m. Do této rozlohy se nezapočítává dopravní prostor místní komunikace určených pro odstavování a pohyb motorových vozidel.

Ohrožení přírody nespočívá jen v přímém vyhubení nějakých druhů. Navrhovaná výstavba hrozí změnou vodního režimu v krajině, hlukem, zvýšeným pohybem lidí a tím ztrátou klidu pro zvířata atp., čímž ohrožuje ekosystém Lučního potoka nepřímo. I bez bagru.

Nová komunikace bude zaústěna do stávajících komunikací (Dlouhá, Nedbalova), kde se nemohou v současné době vyhnout dvě auta. Následně tyto ulice ústí do již tak vytížené ulice Česká. Návrh tyto souvislosti neřeší vůbec nijak. Dohoda s městem na tom, že se stávající ulice Šumná stane stezkou pro cyklisty a pěší, je pěkné gesto, o jehož praktickém dopadu pochybujeme. V případě související výstavby nad ulicí Šumná bude tato komunikace jedinou možnou příjezdovou cestou.

Za Náš Vesec Jaromír Baxa

Žádné komentáře: