středa 7. ledna 2009

Co měl splňovat areál Vesec?

Na Areál Vesec nebyla provedena studie o vlivu na životní prostředí, tzv. EIA. Důvody jsou k dispozici zde . To znamená, že odpovědné orgány uznaly opatření k ochraně životního prostředí navržená investorem jako dostatečná a dopady areálu za malé a řešitelné.
Jaká opatření investor navrhoval v materiálech, na základě kterých bylo uděleno územní rozhodnutí a následné stavební povolení je možné zjistit v informačním systému EIA.
Základní podklady, které se týkají hluku a dalších věcí je možné shrnout v několika bodech (viz text oznámení).

HLUK
1) "V rámci další projektové přípravy doložit pro areál RASAV garantované hodnoty všech stacionárních zdrojů hluku uvažovaných v rámci uvažovaného záměru jakož i situování všech těchto uvažovaných stacionárních zdrojů hluku
v rámci provozního řádu areálu RASAV zohlednit pro noční dobu takový způsob zasněžování, který bude znamenat provoz buď všech lichých, nebo sudých sněhových děl; uvedený předpoklad je založen na předaném aktuálním očíslování sněhových děl; bude vyloučen souběžný provoz všech sněhových děl v rámci areálu RASAV v noční době..."

(další pravidla stanovena pro provoz chladících věží)
2) "V rámci zkušebního provozu ověřit terénním měřením akustickou situaci u vybraných objektů obytné zástavby především v noční době ve vztahu k provozu stacionárních zdrojů hluku; na základě zjištěných výsledků měření případně upravit v provozním řádu RASAV požadavky na provoz sněhových děl a ostatních stacionárních zdrojů hluku tak, aby bylo dokladováno plnění požadovaných hygienických limitů pro noční dobu."

OSVĚTLENÍ
1) Počítalo se s nočním osvětlením po dobu večerního provozu areálu, které bylo specifikováno na 17-22 hodin.

NAVÁŽENÍ SNĚHU
1) Navážení sněhu mělo probíhat po nové komunikaci (dle dokumentace MML a InvInzenyrske objekt SO101.08) od Kolorského rybníka, která měla počítat i se zatížením těžkými nákladními vozy.

Dotčené orgány státní správy (= hygiena, živ. prostředí, odbory krajského úřadu atd.) na základě těchto materiálů studii EIA nepožadovaly. Jaká je však skutečnost?

1) V areálu jedou všechna děla. S děly se hýbe a o přesně daném umístění na základě akustcké studie tak nemůže být ani řeči. (Pozn. ze závěrů šetření: Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, Liberec: nenavrhuje posouzení záměru podle zákona. KHS Libereckého kraje bude v rámci stavebního řízení požadovat předložit garantované parametry sněhových děl a ověřit jejich umístění dle předložené hlukové studie. Ke kolaudaci bude požadovat předložit výsledky měření reálné hlukové situace včetně návrhů protihlukových opatření.)

2) Loni a před loni svítil areál nezřídka celou noc, dnes, tj. v noci z 8. na 9. ledna bylo zhasnuto o půlnoci.

3) Navážení sněhu probíhalo loni ulicemi Kašparova a Dlouhá a nikoliv po nové komunikaci, která v tu dobu neexistovala.

Žádné komentáře: