čtvrtek 13. listopadu 2008

Na zastupitelstvu se o budoucnosti Vesce nehlasovalo!

Bod, ve kterém se měla kritizovaná změna územního plánu projednávat, byl před začátkem zasedání zastupitelstva dne 30.10. z projednávání stažen. Podle informací primátora Jiřího Kittnera se tak stalo díky tomu, že na veřejném projednávání mezi občanským sdružením Náš Vesec a zástupci investora a města nedošlo ke shodě a nalezení nějakého oboustranně uspokojivého kompromisu.
Jaromír Baxa pak ve vystoupení připomněl, že čekání na nějaké ústupky ze strany nespokojených občanů, je zbytečné. Připomněl existenci kompromisní varianty z roku 2000, která stanovila hranici výstavby za jednou řadou domů podél ulice Šumná.
Upozornil také, že současný územní plán předpokládal, že v celém Vesci dojde k k výstavbě maximálně 200 bytů, především v rodinných domech, a tato varianta tento počet značně převyšuje a to na ploše, kde taková výstavba značně poškozuje krajinný ráz a přírodu.
Během projednávání petice se zastupitelé z řad opozice a Unie pro sport a zdraví podivovali nad tím, že takto významná změna je projednávána v balíku s mnoha dalšími a není vůbec diskutována. Rada města byla také dotazována, proč organizuje jednání s občany až v momentě, kdy občané sepisují petice a když už mohlo být o záměru dávno rozhodnuto (poprvé měl být projednáván již 4.9.2008). Opakovaly se stížnosti na neexistenci městského architekta, přílišné vycházení vstříc developerům a podobně. Z. Kocumová pak přečetla postoj bývalého primátora Ježka, z doby před deseti lety, že jde o cenné území, které by bylo škoda zastavit. J. Kittner toto ovšem komentoval s tím, že město žije z budoucnosti a ne z deset let starých výroků bývalého vedení.
Z. Leszkoven pak za občany Vesce požádal zastupitele, aby tedy v případě schválení tohoto projektu město rozšířilo tamní komunikace, tak aby nebylo ohroženo zdraví chodců. Investor se totiž vyjádřil, že co se týče okolních úprav komunikací, tak to není problém jeho, ale města. Občanské sdružení vyslovilo prosbu, aby se zastupitelé přišly na ono údolí podívat a posoudili, jestli je navrhovaná změna adekvátní či nikoliv.
Hlasováním pak vzalo zastupitelstvo petici občanů Vesce na vědomí.
---
Zároveň bych rád tímto poděkoval všem, kdo na radnici přišli a vyjádřili tak přímo v sále nespokojenost s návrhem zastavět Vesecké údolí.
Jaromír Baxa

Pozn. V době psaní článku nebyl k dispozici ještě zápis z jednání, proto prosím omluvte případné nepřesnosti ve vyjádřeních. Byly způsobeny špatnou pamětí a ne snahou zkreslit smysl.

Žádné komentáře: